Tersine mühendisliği uygulama metoduna istinaden tiplerine göre mekanik, elektrik-elektronik ve yazılım alanlarına ayırabiliriz. Tersine mühendlsik günümüzde yaygın olarak mekanik alanda tasarım, modelleme ve imalat sektöründe kullanılmaktadır. Mekanik alanda bilgisayar destekli tasarım (CAD), bilgisayar destekli imalat, (CAM) ve bilgisayar destekli mühendislik (CAE) yazılımları ürün çıkarma ve imalat sürecini hızlandırarak ürün çıkarma prosesini kolaylaştırmıştır. Böylelikle sanal ortamda oluşturulan veriler ve modellemeler ürüne dönüştürülmektedir. Tersine mühendislik de bu prosesi ters bir şekilde ele alarak sanal veriye ulaşmayı amaçlamaktadır. İmal edilen bir ürünü çeşitli ekipmanlar ile ölçerek ve tarayarak ürün özelliklerini sanal ortama aktarıp CAD ile modelleme ve tasarım yapılan veriye dönüştürmektedir.
Tersine mühendisliğin yaygın uygulama alanları aşağıdaki gibidir.
-Eklemeli Üretim (Additive Manufacturing): 3 boyutlu yazıcılar ile parça üretimi sağlanmakta olup tersine mühendislikte popüler bir uygulama alanına sahiptir.
-Orijinal Parça Tedarik Etme: Tedarikçi firma istenilen bileşeni üretmiyorsa ve teknik resimler yok ise tersine mühendislik ile bu ürün elde edilebilir.
-Eski Parçaları Yenileme: Eski yıllarda üretilmiş ve teknik resimleri olmayan bileşenler için tersine mühendislik ile modeli ve modelin sanal verisi oluşturulabilir.
-Rakip Ürün Analizi: İlgili sektörde yer alan rakiplerin ürünleri incelenerek analiz edilebilir ve benzer ürün ve tasarım mantığı çıkartılabilir.
-Sanal Veri Kütüphanesi: Çok eski yıllarda üretilmiş ürünler veya tarihi eserler tersine mühendislik ile dijitalleştirilip saklanabilir ve CAD modeli olarak korunabilir.